Schriftlezingen: Jes. 40:1-11, Lc. 2:1-20

 

“Joy to the world – Blijdschap voor de wereld – Goso na mundu”. Dat is het thema van vanavond, in deze kerstnacht. We zullen er straks ook van zingen. Maar misschien vraagt u zich af: is er wel reden voor blijdschap in deze wereld? We horen van oorlog en geweld, haat en nijd, leugen en bedrog. De problemen stapelen zich op. Waar we ons de laatste tijd meer bewust van worden is de milieuproblematiek. De temperatuur op aarde stijgt, de zeespiegel ook en ook ons eigen eiland Bonaire loopt op den duur gevaar. Er zijn al eilanden in de Grote Oceaan die dreigen weg te zinken in de golven. Velen moesten hun eiland verlaten. We noemen hen “klimaatvluchtelingen”. Heeft de engel dit in Lucas 2 niet voorzien? Heeft hij maar een beperkt wereldbeeld? Hoe moeten we dit zien?

We lezen in Lucas 2 merkwaardige dingen. Jezus is geboren. Hij is de Koning van de koningen, de Zoon van de Allerhoogste. Maar Hij wordt niet geboren in een paleis, maar in een armzalige stal in Bethlehem. Zelfs in de herberg was geen plaats voor Hem. Zijn ouders moesten uitwijken.

Het is groot nieuws voor de wereld dat God heeft omgezien naar ons. De lang beloofde Messias is geboren! Hij brengt het licht terug in deze wereld, maar hoe zal deze wereld dat weten? Je had toen nog geen krant, radio, telervisie of internet. Tegenwoordig verspreidt het nieuws zich razendsnel door deze wereld, maar Jezus werd in een heel andere wereld geboren. De berichten verspreidden zich traag, als ze al ooit aankwamen.

Het bericht van Jezus’ geboorte wordt verspreid op een alternatieve manier. God gebruikt daarvoor engelen en herders.

We lezen in Lucas 2 dat niet ver van Bethlehem herders pasten op hun schapen. Waarschijnlijk werden de lammeren gebruikt voor de offerdienst in de tempel van Jeruzalem. Herders werden in die tijd niet gezien als de meest betrouwbare mensen. Hun woord was voor de rechtbank niets waard. Maatschappelijk gezien waren het paria’s. En toch, toch gebruikt God hen in de verspreiding van het grote nieuws: de Messias is geboren. Bij God is alles anders! Hij verrast ons telkens weer!

Als de herders waken bij hun kudden, krijgen ze de schrik van hun leven. Er verschijnt hun een engel. Ze herkennen hem als een boodschapper van God. Niet, dat ze zo religieus waren. Ze waren wel opgevoed met de Bijbelse verhalen, maar ze deden er verder niets aan. En uitgerekend aan hen verschijnt een engel. U begrijpt dat ze de schrik van hun leven krijgen. Deze engel komt hun toch niet Gods oordeel aanzeggen vanwege hun zondige leven? Ze luisteren met gespitste oren naar de boodschap van de engel. We lezen die in onze tekst van vanavond: “Wees niet bang”. Zo stelt de engel de herders gerust. De kerstnacht is niet iets om bang voor te zijn, in tegendeel: om grote blijdschap te ervaren. Maar waarom dan? De herders luisteren verder en wij mogen men hen meeluisteren. We mogen onze oren spitsen. “Want ik kom jullie goed nieuws brengen dat grote vreugde betekent voor heel het volk”. Wat betekenen deze woorden eigenlijk? De engel komt hier niets anders dan het evangelie brengen, het goede nieuws dat God heeft omgezien naar deze wereld. Hij verkondigt grote blijdschap voor heel het volk. Hoort u het? Heel het volk. Dat betekent dat hij vanavond u aanspreekt, en jou en mij. Want al zijn deze woorden tweeduizend jaar geleden gesproken, ze klinken nog steeds, ze zijn nog steeds geldig. Wij allemaal worden vanavond aangesproken, wie we ook zijn of waar we ook vandaan komen, of we nu Bonairiaan zijn, of Nederlander, of Amerikaan, het maakt allemaal niets uit. God is er voor iedereen. Hij heeft geen kleur of nationaliteit!

Maar waarom dan moeten de herders en ook wij blij zijn? Wat is daarvan de reden? Luistert u naar het vervolg van de boodschap van de engel: “Vandaag is in de stad van David uw redder geboren. Hij is de Messias, de Heer”. Wat betekent dit? Dit betekent dat God zijn belofte heeft waargemaakt. Wat Hij beloofd heeft, doet Hij ook. Hij is betrouwbaar en we kunnen op Hem aan. Wij beloven nog weleens wat, maar vergeten vaak te doen wat we beloofd hebben. Zo is het bij God niet. De redder van de wereld, de Messias, is geboren.

We mogen blij zijn, omdat we te maken hebben met een God die Zich houdt aan zijn belofte en betrouwbaar is. We mogen blij zijn dat Hij heeft omgezien naar deze wereld. In het verdere van het Nieuwe Testament lezen we, dat de Messias, Jezus, is gekomen om te sterven voor de zonden van de wereld, voor uw zonden, voor jouw zonden, voor mijn zonden. Hij wil ons terugbrengen naar de Vader, ons verzoenen met God, vrede brengen in ons hart.

En wij dan? Wij mogen dankbaar zijn voor zijn verlossing. We mogen blij zijn, onze liederen zingen, ook onze kerstliederen vanavond. Maar we mogen uit dankbaarheid ook doen wat God van ons vraagt. We mogen God liefhebben boven alles. Als we Hem vergeten zijn, mogen we naar Hem terugkeren. En we mogen onze naaste liefhebben als onszelf. We mogen met hem in vrede leven. Daarom: geen oorlog en geweld, daarom: geen haat en nijd, daarom: geen leugen en bedrog meer. En daarom ook mogen we zorgen voor Gods mooie schepping, dat die niet wegzinkt in onbewoonbaarheid.

Het is nooit te laat om te doen wat God vraagt. Hij heeft geduld met ons, een engelengeduld. En het is nooit te laat om te luisteren naar de boodschap van de engel: ”Vandaag is jullie redder geboren”. Juist daarom mogen we blij zijn. Joy to the world!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb